Ukrajnában drákói törvénnyel szabályoznák az ingatlaneladást

A parlament elé beterjesztett törvényjavaslat egyes pontjai állítólag az alkotmányba ütköznek – írja a Goloskarpat.info hírportál.

A jogszabálytervezettel az ingatlanközvetítői tevékenységet szeretnék szabályozni, ami viszont rossz hír, hogy a javaslat szerint adásvételnél és bérbeadásnál megkerülhetetlen lenne az ingatlanközvetítő. A törvényt kormánypárti képviselők dolgozták ki.

A törvényjavaslat szerint minden adásvételi, vagy bérbevételi szerződést egy erre a célra kifejlesztett egységes információ adatbázisba visznek majd be az ingatlanközvetítők. Az adatbázisban nem regisztrált ingatlanszerződések érvénytelennek minősülnek. A tervek szerint maga az adatbázis nyilvános és online az ország bármely pontján elérhető lesz. Talán a legmeredekebb a tervezetben, hogy az ingatlanközvetítők által kiállított tanúsítvány nélkül nem is lehetne hirdetni az ingatlant. A törvény megszegéséért 47 ezer hrivnya bírságot helyez kilátásba a jogszabálytervezet.

Az ingatlanközvetítőket képzésre köteleznék, az engedélyek kiadását alkalmassági vizsgához kötnék. Az ingatlanügynököket egy egységes nyilvántartásba vennék. Az Ingatlanközvetítők Szövetsége úgy véli, hogy a törvényjavaslat komoly korrupciós és csalási kockázatokat hordoz magában.