Az ukrajnai újságírók tiltakoznak az új médiatörvény tervezete ellen

Egyetértéssel mozdult meg az ukrán újságírói szakma a készülő médiatörvény ellen. Közösen megfogalmazott nyílt levelet intéztek az államfőhöz, a kormányhoz, a parlamenthez és nemzetközi instanciákhoz, mert alkotmányellenesnek tartják a törvénytervezetet, írja a hvylya.net.

A beadvány szerzői szerint a 2693 számú tervezet sérti a szólásszabadsághoz, a szabad vélemény nyilvánításhoz való jogot és semmibe veszi az alkotmány által garantált alapvető emberi jogokat. Az ukrajnai média nem támogatja a parlamenti képviselők népes csoportja által jegyzett törvénytervezetet, amely nemzetközi szinten is kemény bírálatokat kapott. Ám ezekről az államvezetés mélyen hallgat.

A levél szerzői szerint a jogszabály tervezet úgy van megfogalmazva, hogy az államhatalmi szervek tejhatalmat kapnak az igazság helyreállítására, vagyis bármikor szembeszállhatnak a médiában irányukba elhangzó kritikákkal, megtorló intézkedéseket alkalmazhatnak a zsurnalisztákkal szemben. Bármikor önhatalmúan blokkolhatják az internetes portálokat, visszavonhatják a sajtókiadványok működési engedélyét, mégpedig meglehetősen széles skálán mozgó indokok alapján.

A médiatörvényben valóban szükség van módosításokra, de nem olyanokra, amelyek hátra mozdítanak, hanem előre lendítő, a kor nemzetközi követelményeinek megfelelőkre, írják a tiltakozó levél szerzői.