Az ukránoknak nem tetszik az új oktatási miniszter

Még csak megbízott miniszterként lett kinevezve Szerhij Skarlet az oktatási és tudományos tárca élére, de máris heves tiltakozást váltott ki. A kormány székháza előtt párszáz fős tömeg demonstrált kedd délelőtt Skarlett menesztését követelve, áll a delo.ua hírében.

A tiltakozó megmozdulás miatt a kormány épülete körül megerősítették a karhatalom jelenlétét: rendőr kommandósok és a Nemzeti Gárda egységei felügyelik az eseményeket.

A demonstrálók korrupcióval, plagizálással vádolják, és a korábbi Janukovics hatalommal való szoros kapcsolatai miatt sem tudnak egyetérteni a kinevezésével. Gépkocsira szerelt hangosbeszélőn követelik a megbízott miniszter eltávolítását a kormányból.

A portál szerint a tiltakozó megmozdulást civil szervezetek egész sora szervezte. Azon kívül, hogy a Csernyihivi Nemzeti Technológiai Egyetem rektorát az előző, elüldözött elnök egyik hívének tartják, azt is a szemére vetik, hogy tudományosnak nevezett monográfiájában más szerzők írásait ollózta össze. Skarlet június 25-én lett tagja a kormánynak, de az ellenlábasai már aznap akcióba léptek. Parlamenti képviselők egy csoportja máris előállt egy jogszabály tervezettel, amely megtiltaná az olyan személyeknek az államvezetésbe és közalkalmazotti tisztségekbe kerülését, akiknek doktori disszertációiban plagizálásra utaló nyomokra bukkannak.

Forrás:
delo/KÁRPÁTHÍR