Nincs pénz az ukrán mezőgazdászok kártalanítására

Ukrajnában gondok merültek fel az agrárszektort ért aszály- és árvízkárok enyhítése körül, jelentette ki Tarasz Viszockij a gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági tárca helyettes vezetője, írja a proagro.com.ua.

A helyzetet analizáló APK-Ukrajna tájékoztatója szerint tavasszal az egész Ukrajnában csapadékhiány volt. A déli megyékben súlyos károkat okozott az aszály. A mintegy 234 ezer hektárt érintő kataklizma miatt az ősziek vetésterületének 15 százalékán oda lett a termés. Az őszi búza 10 százaléka, a repce 65 százaléka, az árpa 21 százaléka veszett oda az aszály miatt.

Ám ezzel még nem ért véget az agrárium vesszőfutása. Június 22-től kezdődően az özönvíz szerű esőzések és az ennek következtében történt árvizek tovább tizedelték a termést.

A szaktárcánál korábban azt ígérték a gazdáknak, hogy az aszálykárok enyhítésére hektáronként ötezer hrivnya támogatást ad az állam. A szaktárca szerint ez nagyjából fedezné az elszenvedett önköltségi károkat. A gond csak az, hogy nincs rá pénz, pontosabban a költségvetés módosítására volna szükség, hogy kompenzálják a gazdákat ért veszteséget.

Forrás:
proagro/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció