Halál a szülőszobán – hiába fellebezett a kárpátaljai szülész-nőgyógyász

A Lembergi Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta a Técsői Járási Bíróság elsőfokú döntését, amely foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Huszti Járási Kórház szülészeti osztályának orvosát – jelentette a Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálata.

2017 júniusában nagy sajtóvisszhangot váltott ki, hogy nem sokkal szülés után meghalt egy kismama a Huszti Járási Kórházban, aki a harmadik gyermekének adott életet. A szakértők megállapították, hogy az asszony halálát meg lehetett volna előzni, tehát orvosi gondatlanság történt. Az orvos nem vette észre, hogy a nőnek belső vérzése van, amibe a 30 éves Olena belehalt. A Técsői Járási Bíróság első fokon foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szülész nőgyógyászt. Ezt a döntést fellebbezte meg Olekszandr Bezrucsko, ám Lembergi Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta a korábbi döntést.

Az orvost egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a bíróság határozatában összesen 471 ezer hrivnya kártérítést ítélt meg a családnak. Továbbá a szülész nőgyógyász fizetésének ¼-ét havonta gyerektartásként kell, hogy kifizesse, amíg a három gyerek nem válik nagykorúvá. Az ítélet a jogerőre emelkedett.

Forrás:
mukachevo/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció