Jövőre kötelező lesz a matematika érettségi Ukrajnában

A Miniszteri Kabinet elfogadta a matematikai oktatás évéről szóló tervet, amely azt írja elő, hogy egyenlő hozzáférést biztosítanak és rendelkezésre bocsátanak minden szükséges forrást az iskolások számára a matematika tanuláshoz, növelik a tanulók motivációját és népszerűsítik a matematika tudományát – tudatta ukrán forrásra hivatkozva a KISZó.

Ezzel együtt 2021 májusától a középiskolai végzősök számára kötelezővé teszik a matematika érettségit is.

A miniszterhelyettes szavai szerint a PISA-2018 nemzetközi kutatás megmutatta, hogy az ukrajnai 15 évesek 36 százaléka alap matematikai tudással sem rendelkezik. Ljubomera Mandzij elmondta, az az egyik oka annak, hogy a 2020-2021-es tanévévet a matematika évének jelölték ki.

„Ennek folyamán azt tervezzük, hogy megvalósítjuk a legszükségesebb újításokat, ami a gyerekek és az oktatók számára szükséges, és megerősítsük azt a gondolatot, miszerint a matematika mindenkinek kell a hétköznapi életben is.”

A terv szerint a következő tanévben növelnék a matek órák számát, Logika és Matematikai logika kurzusokat indítanának, és egyéb szükséges lépéseket tennének annak érdekében, hogy modernizálják és megszerettessék a gyerekekkel a matematikát.

Forrás:
KISZó, Fotó Pixabay