Hatályon kívül helyezte az ittas vezetést bűncselekménynek minősítő törvényt Zelenszkij

Két nappal életbe lépését követően Volodimir Zelenszkij elnök hatályon kívül helyezte azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősséget írt elő az ittas járművezetésért – adta hírül pénteken a 112.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua.

A szájt szerint az ittas járművezetést büntetőjogi kategóriába soroló törvény július 1-jén lépett hatályba, de Zelenszkij egy új jogszabály aláírásával érvénytelenítette azt. A törvényt a Legfelső Tanács még 2018 őszén elfogadta, 2020. január 1-jén kellett volna hatályba lépnie, de a parlament ezt fél évre elhalasztotta.

A Legfelső Tanács július 17-én egy új törvényt hagyott jóvá, amelyben már nem szerepel az ittas vezetésért járó büntetőjogi felelősség, ezt látta most el kézjegyével az elnök. A hatályon kívül helyezett törvény az ittas vezetésen ért sofőröket 17-től 34 ezer hrivnyáig terjedő pénzbüntetéssel és a járművezetéstől 3 évre történő eltiltással, második esetben 51 ezer hrivnya büntetéssel és a jogosítvány 2-3 évre történő bevonásával sújtotta volna.

Forrás: