Elítéltek egy cseh férfit, aki csatlakozott a kelet-ukrajnai felkelőkhöz

Több mint hároméves börtönre ítélték pénteken a dél-csehországi České Budějovicében azt a 27 éves cseh férfit, aki 2015 és 2016 között Kelet-Ukrajnába utazott, és a Donecki Népköztársaságban csatlakozott a felkelők harcosaihoz.

Pavel Kafka soha nem titkolta, hogy harcolt a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán, többek között olyan fotókat töltött fel közösségi oldalára, amelyeken egyenruhában, fegyverrel a kezében látható. Ezek a fotók a felkelők által ellenőrzött területeken készültek. Kafkát terrorizmus vádjával állították bíróság elé, az ügyész 12 év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a perbeszédében. A cseh férfi tagadta a vádakat, azzal védekezett, hogy rászorulóknak, hajléktalanoknak segített Kelet-Ukrajnában, állítása szerint egy kórházban dolgozott.

A bíróság rámutatott, hogy az egyik cseh szervezett végzett humanitárius tevékenységet a térségben, ám arra nem tértek ki a közleményben, hogy ennek a missziónak valóban tagja volt-e a vádlott. A bíróság végül bűnösnek mondta ki, és három év letöltendő bört9nbüntetésre ítélte a terrorizmussal vádolt férfit.