Ha most lenne az elnökválasztás, Zelenszkij ismét nyerne

A Razumkov Központ által végzett közvélemény kutatás eredménye szerint a választók többsége akkor is Volodimir Zelenszkij mellett voksolna, ha most rendeznék Ukrajnában az elnökválasztást, írja a pravda.com.ua.

Az elnökválasztás első körében a választók 35 százaléka szavazna Zelenszkijre. Ellenfelei közül Jurij Bojko 20, Petro Porosenko 16 százalékot gyűjtene. Julija Timosenkóra a választók 8 százaléka adná a voksát. A végeredmény akkor sem változna, ha a 2019-es elnökválasztáshoz hasonlóan Zelenszkij és Porosenko jutna be a második fordulóba. Ez esetben a jelenlegi elnök a szavazatok 70 százalékát mondhatná magáénak, míg elődjének meg kellene elégednie a 30 százalékos támogatottsággal.

A felmérés kiterjedt a lakosság politikusok iránti bizalmára is. E szerint a regnáló államfőben bíznak a legtöbben, mégpedig a megkérdezettek 41 százaléka. Ugyanakkor 51 százalékra nőtt a Zelenszkijben való hitüket elveszítettek száma. E téren Dmitro Razumkov házelnök a második 32 százalékos támogatottsággal és 48 százalékos bizalmatlansági mutatóval.

A többi kormánypárti szereplő eredménye lényegesen rosszabb. Denisz Smihal kormányfőben 12 százalék bízik és 61 százalék pedig nem hisz neki. Arszen Avakov belügyminiszternél ez az arány 13 – 77 a bizalmatlanok javára.

Az ellenzék soraiban Petro Porosenko bizalmassági mutatója 17-77 százalék, míg Julija Timosenko esetében a 14 százalékos bizalommal szemben 79 százalékos a bizalmatlanok aránya.

Forrás:
Pravda/KÁRPÁTHÍR