A Magyarországon élő és dolgozó külföldiek 40 százaléka ukrán

A Magyarországon állandó tartózkodási engedélyhez folyamodók 40 százaléka Ukrajnából érkezik – számolt be ukrán forrásokra hivatkozva a KISZó.

Eszerint 2019 folyamán 55 297 külföldi állampolgár folyamodott tartózkodási engedélyhez, ami abszolút rekord az elmúlt évek adatai alapján. 2018-ban 49 ezren, 2017-ben 36 ezren, míg 2016-ban eleve csupán 23 ezren kívánták Magyarországra áttenni lakhelyüket.

A tavalyi statisztikában szereplő több mint 55 ezer külföldi közül 21 ezer volt az ukránok száma, 2015-ben még csak alig ezren voltak. A magyarázat szerint a növekedés legfőbb oka, hogy az elmúlt években a magyar kormány nagyban megkönnyítette a munkavállalás lehetőségét az ukrán állampolgárok számára.

A 40 százalékos részaránnyal magasan vezető ukránok után a vietnami állampolgárok vannak a második helyen, míg a harmadik olyan ország, ahonnan a legtöbben érkeznek, az Szerbia. Ezzel szemben viszont nagyon lecsökkent az EU-s tagállamokból jövők száma, noha 10 évvel ezelőtt a statisztika felét ők képezték.

A koronavírus-járvány kirobbanásáig Magyarországon hivatalosan 200 ezer külföldi állampolgár élt, közülük 78 ezren munkavállalás céljából érkeztek.

Forrás: