Az ukrán statisztika nem közöl adatokat az elhalálozásokról

Az Opendatabot tájékoztatási társaság közlése szerint az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal a Derzssztat megtagadta a karantén idején történt elhalálozásokról szóló adatok kiadását, írja az ua.news.

A társaság analitikusai azt szerették volna megtudni, hogy a koronavírus miatti karantén idején Ukrajnában hányan haltak meg tüdőgyulladásban, légzőszervi megbetegedésekben, influenzában és egyéb betegségek következtében. A kérésre azonban elutasító választ kaptak. Ugyanakkor a társaság közli, hogy a karantént megelőzően a hivatalos adatok szerint Ukrajnában havonta mintegy ezren haltak meg felső légúti megbetegedések miatt és közel 500-an tüdőgyulladás és egyéb légzőszervi fertőzés miatt költöztek át a túlvilágra. A legtöbb ilyen halálok általában a januári hónapra jellemző.

A portál megjegyzi, az egészségügyi tárca által közzétett halálozási adatok szerint a koronavírus miatt havonta átlag 249 haláleset történik az országban a karantén ideje során. Ez a számadat azonban köszönő viszonyban sincs a múlt év azonos időszakában történt légúti megbetegedések miatti halálesetekével, amikor ezen oknál fogva kétszer többen távoztak az élők sorából.