Elfoghatták a malajziai gép lelövésének egyik kulcsfiguráját Kijevben

Az ukrán titkosszolgálat elfogott egy férfit Kijevben, akinek köze lehetett a 2014-ben a MH17-es malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséhez – közölte az UNIAN hírügynökség.

Olyan hangfelvételek kerültek az Ukrán Biztonsági Szolgálat birtokába, amelyeken a most elfogott ukrán állampolgárságú férfi telefonon egyeztet az orosz katonai hírszerzés a GRU, és az orosz titkosszolgálat az FSZB magas rangú Kelet-Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben. Azzal gyanúsítják a férfit, hogy 2014-és 2020 között a szakadárok és Moszkva közötti kapcsolattartóként tartózkodott a megszállt területeken. Információk szerint a férfi meghatározó szerepet játszott a Donecki Népköztársaság katonai elhárításának és már katonai egységek megszervezésében. Többek között olyan orosz hírszerzési tisztekkel is tartotta a kapcsolatot, akiket a 298 halálos áldozatot követelő MH17-es malajziai utasszállító repülőgép lelövése miatt köröznek.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat információ szerint a férfi az az orosz titkosszolgálat megbízásából ügynökhálózatot hozott létre Ukrajnában. Terrorcselekmény kitervelésével és végrehajtásával, valamint arra való felbujtással vádolják az ukrán férfit.

Forrás:
unian/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció