Az ukrajnai vállalkozások többsége az árnyékgazdaságban ténykedik

Jakov Szmolij, az Ukrán Nemzeti Bank napokban leköszönt elnöke szerint a gazdasági tárca alábecsüli az ukrajnai árnyékgazdaságot, és tévesen méri fel annak méreteit, közölte a glavcom.ua.

A portál megjegyzi, hogy Jakov Szmolij július 1-én mondott le az UNB elnöki székéről arra hivatkozva, hogy nem bírja tovább a ránehezedő politikai nyomást. A volt vezető kifejtette véleményét az ukrajnai gazdasági állapotokról. Mint közölte a gazdasági tárcánál úgy tartják, hogy az országban lévő vállalkozások 30 százaléka tevékenykedik az árnyékgazdaságban. Az ő személyes felmérése viszont azt mutatja, hogy ennek legalább a duplájáról van szó, vagyis a vállalkozások legkevesebb 60 százaléka működik az árnyékban. Ezt igazolja az a tény, hogy a bankrendszeren kívül eső pénzmennyiség 60 milliárd hrivnyával nőtt. És az UNB hiába szigorított követelményein, az üzleti világ nem fehéredett ki, nem lett átláthatóbb.

A portál emlékeztet rá, hogy egy februári felmérés szerint az ukrán GDP 23,8 százalékával megegyező az árnyékgazdaság teljesítménye.