Kárpátalján hosszú távú hulladékkezelési projekt készül

Vitalij Cvihun, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás helyettes elnöke reagált Áder Jánosnak a Volodimir Zelenszkijhez intézett levelére, amelyben a magyar államfő a Kárpátaljáról Magyarországra úszó soktonnányi szemét okozta problémákról írt.

A mukachevo.net ismertette Vitalij Cvihun véleményét, aki várható fejleménynek nevezte a Tiszán úszó töménytelen hulladék miatti magyar reagálást. A megyevezető helyettese kifejtette, ahhoz, hogy Kárpátalján megnyugtatóan tudják kezelni a problémát hulladék feldolgozókra volna szükség. Ám sajnos hiába várják a befektetőket. Állami szinten nincs szó arról, hogy megoldják ezt a gondot. A megyevezetés ezért önerőből próbál vonzó feltételeket teremteni a befektetők számára. Az állami közigazgatás ezért egy hosszú távú, 2030-ig szóló projektet dolgoz ki a hulladékkezelésre. Ennek lényege, hogy minden járásban legyen egy kisebb regionális feldolgozó üzem, valamint egy nagy megyei jelentőségű hulladék feldolgozó.

A portál megjegyzi, hogy Ukrajnát már figyelmeztették rá, hogy büntető szankciókat fognak alkalmazni az EU-ba úsztatott töméntelen szemét miatt, amit a kárpátaljai lakosság hord ki a folyók ártereire azzal a céllal, hogy áradáskor az mind tova úszik. Az illegális szemétlerakók tartalma végül a Tiszában, a Latorcában és az Ungban köt ki és jut át a szomszédos országokba.

Forrás: