Fegyverkereskedő papot tartóztattak le Ukrajnában, már másodszor

Fegyverkereskedő papot tartóztattak le a hatóságok a nyugat-ukrajnai Lemberg megyében. Isten szolgája a világhálón kereskedett a fegyverekkel – közölte a rendőrség sajtószolgálata.

A 48 éves pap az interneten keresztül vásárolt gáz-riasztó és startpisztolyokat, amelyeket aztán éles lőfegyverré alakított át. Az átalakított fegyvereket a világhálón árulta, azokat vásárlók csomagküldő szolgálaton keresztül kapták meg. Az atya ügyelt arra, hogy a feladásnál mindig fiktív adatokat adjon meg magáról.

A házkutatás során a parókián az ikonok és szent képek között bukkantak rá a nyomozók a fegyverarzenálra, a marokfegyverek mellett több száz töltényt, gránátot és robbanószert is találtak az ingatlanban.

A pap már korábban összetűzésbe kerültek a hatóságokkal hasonló bűncselekmények miatt. 2018-ban illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem miatt jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte egy bíróság, tavaly feltételesen szabadlábra helyezték. Egy év sem telt bele a pap ismét visszakerült a rácsok mögé, már csak az nem világos, hogy a börtönből hogyan térhetett vissza a szószékre.
Nem egyedi esetről van szó, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) idén márciusban illegális fegyver, illetve robbanószer kereskedelem gyanújával fogott el egy papot Rivne megyében. A kézigránátok a kelet-ukrajnai frontról származtak.