Ismét szigorítások lépnek életbe az ukrán-magyar határon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket jelentett be, melyek 2020.07.15-én 0:00-tól lépnek életbe!

Ennek értelmében ismét szigorítások lépnek életbe az ukrán határszakaszon.

Azon magyar állampolgároknak, akik Ukrajnából Magyarországra érkeznek, mostantól KÖTELEZŐ egészségügyi vizsgálaton kell átesniük!!!!

Három kategóriába sorolják az országokat. Piros, zöld és sárga.

  • Magyar állampolgárok esetében zöld ország esetében bárki beléphet, minden korlátozás nélkül Magyarországra.
  • Sárga országból érkezés esetén egy negatív teszt után lehet szabadulni a karanténból, vörös ország esetén ehhez kettő negatív teszt szükséges. Piros országokból külföldiek nem léphetnek be az országba.

Augusztus 1-ig ingyenesek az orvosi vizsgálatok, utána fizetett lesz!

A karantén kiváltható, ha igazolt negatív tesztet mutat be valaki az elmúlt 5 napból.

Forrás: Magyar Közlöny

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai:

3. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban

a) zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,

b) sárga vagy piros jelzéssel (ebbe tartozik Ukrajna is) besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

(2) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

(3) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

a) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi                        karanténban,

b) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a                                       járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

(4) A járványügyi hatóság a kijelölt karanténban és a hatósági házi karanténban lévő személyeket nyilvántartásba veszik – olvashatjuk a határozatban.

(5) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

(6) A (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére – amennyiben sárga besorolású ország területéről lépett Magyarország területére – a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.

(7) Amennyiben (6) bekezdés szerinti esetben az első molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

(8) A (6) bekezdés szerinti kérelmező köteles a második molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – lefolytatására, amelynek pozitív eredménye esetén az illetékes járványügyi hatóság ismételten hatósági házi karantént rendel el.

(9) A (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére – amennyiben piros besorolású ország területéről lépett Magyarország területére – a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.

(10) Ha a (9) bekezdés szerint elkészült, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

A rendeletet IDE KATTINTVA olvashatja el! ITT pedig azt, hogy az egyes országokat milyen kategóriába sorolják.

Forrás:
Magyar Közlöny/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció