MAGYARORSZÁGRA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁS HATÁLYOS SZABÁLYAI!➡🇭🇺

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közzétette a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait, melyet változtatás nélkül közzéteszünk.

2020. július 15-től, 0.00 órától a Magyarországra történő beutazást a 341/2020 (VII.12.) Kormányrendelet szabályozza:
https://magyarkozlony.hu/…/3ded363d88858fa8cb69321…/letoltes
A Kormányrendelet értelmében a forrásországokat három csoportba sorolják: ZÖLD (alacsony fertőzöttség); SÁRGA (kevésbé súlyos fertőzöttség); VÖRÖS (súlyos fertőzöttség)
Az egyes országok minősítését Magyarország Országos Tisztifőorvosra hetente, szerdánként felülvizsgálja és határozatban közli:
https://magyarkozlony.hu/…/c5f7b3f6959f8e2f23dd…/megtekintes
(Az egészségügyi karantén ideje 14 nap. Magyar állampolgárral esik egy tekintet alá az együtt utazó családtag aki ezen státuszát hivatalos okirattal képes igazolni, valamint akinek 90 napot meghaladó Magyarország által kiállított „D” típusú vízuma vagy tartózkodási engedélye van.)
UKRAJNA JELENLEG VÖRÖS SZÍNNEL JELÖLT ORSZÁG!

ZÖLD SZÍNNEL JELÖLT ORSZÁGOK:
Ezekből az országokból bárki szabadon, korlátozások nélkül be-/ átutazhat Magyarországon.
SÁRGA SZÍNNEL JELÖLT ORSZÁGOK:
Magyar állampolgárok: Beutazáskor, a határon kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át és amennyiben:
– fertőzés gyanúja merül fel: kijelölt hatósági karantén
– nem merül fel fertőzés gyanúja: otthoni hatósági karantén
Nem magyar állampolgárok: Beutazáskor, a határon kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át és amennyiben:
– fertőzés gyanúja merül fel: a beutazást megtagadják
– nem merül fel fertőzés gyanúja: kijelölt, vagy otthoni hatósági karantén (Eljáró hatóság dönti el az utas által hordozott kockázattól függően.) Megjegyzés: a negatív COVID teszt megléte csak azt jelenti, hogy beléphet, de karantén köteles!
VÖRÖS SZÍNNEL JELÖLT ORSZÁGOK:
Magyar állampolgárok: Beutazáskor, a határon kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át és amennyiben:
– fertőzés gyanúja merül fel: kijelölt hatósági karantén
– nem merül fel fertőzés gyanúja: otthoni hatósági karantén
Nem magyar állampolgárok: Nem utazhatnak be Magyarországra! – kivétel ld. KÜLÖNÖS SZABÁLYOK cím alatt a folytatásban.

KÜLÖNÖS SZABÁLYOK!!!

I. TRANZIT:
Átutazás céljával beléphet Magyarország területére az a külföldi állampolgár, aki a belépéskor hitelt érdemlően tudja valószínűsíteni/igazolni, hogy a célországba be fogják engedni. Az eljáró hatóság minden esetben vizsgálja az utazás életszerűségét, a schengeni beutazási feltételeket, valamint az utasok egészségi állapotát. A hatóság (rendőrség, járványügyi) saját hatáskörben bárkitől megtagadhatja a be-, átutazást, döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs.
Átutazásra kizárólag a magyar rendőrség által kijelölt útvonalon és maximum 24 órán belül van lehetőség:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo
(Például: Horvátországba, Ausztriába eddig elég volt egy fizetett szállásfoglalás is, de mióta a belépéskor az ottani hatóságok is kérik a negatív COVID-tesztet is, így ezért Horvátországba, Ausztriába utazó nyaralótól a magyar határőr a COVID-tesztet és a fizetett szállásfoglalás bemutatását is fogja kérni.)
Repülővel történő tranzit esetén mindig vegyék fel előzetesen a kapcsolatot a légifuvarozóval, hogy járatonként milyen feltételekkel engedi a repülőgépre történő felszállást. (Visszajelzések alapján a légitársaságok szigorúbbak a magyar határrendészetnél, mivel ha az utast – leszállást követően – nem engedik a cél-, vagy tranzitországba belépni, a légitársaságnak kell viselni az utas többletköltségeit.)

II. NEGATÍV SARS-CoV-2 teszt:
Amennyiben a beutazó rendelkezik a forrásország hivatalos/akkreditált egészségügyi intézménye által, 5 napon belül, de minimum 48 órás különbséggel, magyar, vagy angol nyelven kiállított 2 darab, negatív koronavírus teszttel/igazolással, úgy mentesülhet a 14 napos egészségügyi karantén alól. A belépéskor a karantén elrendelésre kerül, az alóli felmentésről az eljáró járványügyi hatóság dönt!
Fenti különös szabály nem alkalmazható a „vörös országból” érkező nem magyar állampolgárokra. Az ő magyarországi beutazásuk továbbra is tilos!

III. MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM:
Egyedi beutazási- és magatartási szabályok engedélyezése iránt külön kérelmet lehet előterjeszteni a magyar rendőrhatóságnál. A kérelmeket magyar, vagy angol nyelven, elektronikusan lehet előterjeszteni:
http://www.police.hu/…/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra…
Amennyiben a méltánylásra okot adó körülmény alapján a beutazás engedélyezve lett, a belépéskor egészségügyi vizsgálaton kell átesni, ennek alapján ha a fertőzés tüneteit mutatja az utas visszairányításra kerül, ha nem hatósági karantén kerül elrendelésre vele szemben.

IV. 30KM / 24 ÓRA:
A Külgazdasági- és Külügyminiszter által meghatározott, Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai a határsávtól számított 30 km-es mélységben, maximum 24 órára szabadon beutazhatnak Magyarország területére.

Visszatéréskor a hatóságok ezt ellenőrizni fogják, így a szabály megsértése esetén bírságra lehet számítani, amely max. 100.000,- Ft-ig terjedhet, de adott esetben belépési és tartózkodási tilalom elrendelése is sor kerülhet! Kérjük a szabályok betartását!

Ilyen országok jelenleg: Magyarországgal szomszédos valamennyi ország. (11/2020. (VII. 13.) KKM rendelet). Ukrajna is!

V. Nemzetközi teherforgalom résztvevői:
A Magyarországra történő be-/átutazás korlátozásai nem vonatkoznak nemzetközi teherforgalom keretében utazókra. (Kamionos, vonatvezető, hajós, stb.)

VI. Agrárágazati munkavállalók:
A rájuk és munkáltatójukra vonatkozó különös szabályokat a Kormányrendelet 13.§-a tartalmazza, a Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai esetében lehetséges.

VII. Katonai konvojok:
A vonatkozó különös szabályokat a Kormányrendelet 10.§-a tartalmazza.

VIII. Nemzetközi kapcsolt nagyvállalkozások/működőtőke-beruházók vezetői:
A Belügyminiszter által külön rendeletben meghatározott országok küldöttjeire vonatkozó különös szabályokat a Kormányrendelet 11.§-a tartalmazza. Jelenleg valamennyi sárga besorolású ország. (23/2020. (VII. 12.) BM rendelet)

IX. Sportolók és sportszakemberek:
Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményre, az országos szakmai szövetség meghívójával, versenyengedéllyel, szükség esetén negatív SARS-CoV-2 teszttel (2db/5nap/48óra/EN-HU), a sportesemény résztvevője (sportoló) és szervezője.

A vonatkozó különös szabályokat a Kormányrendelet 16.§-a tartalmazza.

Magyarország Főkonzulátusa Ungvár


Forrás: koronavirus.gov.hu

Hogyan kérhet PCR-tesztet az a magyar állampolgár, akit sárga vagy piros besorolású országból érkezik Magyarországra és hatósági házi karantént rendeltek el nála?

Az a magyar állampolgár , aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren) hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és piros cédulát, melyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani. A hatósági házi karantén betartását ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi.

Amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és PCR-vizsgálatot végeztetni, azt elvégezheti saját költségén vagy az állam költségén. A laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

2020. augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. Kérjük, hogy a háziorvost ilyen esetben telefonon keressék. A 48 órás különbséggel két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, karanténban maradni.

A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott labor közvetlenül is megküldi az eredményt az ügyfél részére. A felmentés iránti kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a területileg illetékes járványügyi hatóságnál kell kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére.

Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.

Koronavírus Sajtóközpont


Forrás:
HunConsulate.Ungvar, Koronavírus Sajtóközpont, KárpátHír

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<