Kisebb lehet az ukránok fűtésszámlája

A segodnya.ua híre szerint a kormány csökkentheti a következő fűtési idényre a meleg árát.

A tájékoztató szerint minden fűtési idény előtt megvizsgálják a távhőszolgáltatás tarifáit és korrigálják is azokat, fejtette ki Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter. Mint elmagyarázta jelenleg a földgáz ára alacsonyabb, mint az a fűtésszámlában van rögzítve. Amennyiben ősszel is ez lesz a helyzet, úgy lehetőség nyílik a fűtésszámlák mérséklésére.

A másik megoldás a rezsicsökkentésre a tömbházak hőszigetelése. Ukrajnában a múlt év óta működik az Energiahatékonysági Alap. Ez egy kormányzati szerv, amelyet az állami költségvetésből és nemzetközi forrásokból finanszíroznak. A miniszter szerint átlagosan 3,5 millió hrivnya szükséges egy ötszintes „hruscsovka” modernizálására a nyílászárók cseréje nélkül. Az alap a munkavégzést követően visszatéríti a lakosok költségének 70 százalékát. Egy részt az önkormányzatok is megtérítenek, így az állampolgárok anyagi terhe a minimálisra csökken. A rekonstrukció révén a szovjet érában épült lakóház, ahol nyáron hőgutát lehetett kapni, télen pedig fagyoskodtak a lakók, valósággal hőpalackká változik.

Hamarosan országszerte elkezdik az ilyen munkát, lakóházak ezreit fogják hőszigetelni minden olyan városban, ahol már működik az Energiahatékonysági Alap.

Forrás: