11 %-al több gáz fogyott Kárpátalján, mint tavaly

Idén fél év alatt a 11 %-al több földgázt használt el Kárpátalja, mint egy évvel korábban.

2020 első hat hónapja során 209,6 millió köbméter földgáz fogyott Kárpátalján, ami 21,4 millióval több a tavalyi mennyiségnél. A nagyobb fogyasztás elsősorban az ipari felhasználók számlájára írható, ők használják el a megye gázszükségletének 87,5 %-át. A jogi személyek eközben 1,7 millió köbméterrel, azaz 6 %-al kisebb mennyiséget vásároltak. A visszaesés a koronavírus miatti karanténintézkedések, a kis- és középvállalkozások leállásának tudható be, mondta el Viktorija Tominec, a Zakarpatgaz vállalat igazgatója.

A háztartások fogyasztása ellenben nem változott. A gázszolgáltató 275 740 háztartás és 532 vallási szervezet számára szállít gázt, ezenkívül 3500 vállalkozás lát el fűtőanyaggal közölte az igazgató.

Ukrajnában augusztustól nőnek a közműdíjak

A portál szakértői véleményekre hivatkozva magyarázza, miért változik a szolgáltatások ára. A vezetékes gáz árát például már július elsejétől elkezdték felülvizsgálni. Ennek köszönhetően az energiahordozó ára hat százalékkal mérséklődött, és köbméterenként 2 hrivnya 14 kopijkába kerül. Ám ebben nem szerepel az adó, a szállítási és a havi előfizetési díj, amit viszont 24 százalékkal megemeltek.

Forrás:
zakarpattya/KÁRPÁTHÍR