Olvadnak az ukránok megtakarításai

Az ukrán állampolgárokat nehéz helyzetbe sodorta a koronavírus, amely miatt kénytelenek felélni a megtakarított pénzüket és drága hiteleket felvenni, írja az ukranews.com.

A portál az állami statisztikai kimutatásokra hivatkozva közli, hogy a munkahelyek tömeges megszűnése és a kényszer-szabadságolások következtében az ukrán lakosság jelentős része gyakorlatilag jövedelem nélkül maradt. A megélhetés biztosítása érdekében kénytelenek felélni a megtakarításaikat, már ha van ilyen tartalékuk. Akinek nincs, az kénytelen drága hiteleket felvenni.
A statisztika szerint 2020 első negyedében jelentősen zsugorodott az ukrán lakosság pénztartaléka. A családok kiadásai átlagosan 7 százalékkal meghaladták a bevételeiket. A családi büdzsé hiányát pedig a tartalék feléléséből vagy hitelekből tudják fedezni. Áprilistól kezdve a bevételek is zsugorodni kezdtek.
A statisztikai kimutatás szerint Ukrajnában jelenleg 14,88 millió háztartás van, amelyekben átlag 2,58 személy él. A háztartások mindössze 38 százalékában van legalább egy 18 éven aluli családtag. A többiben két vagy egy személy alkotja a családot. Egészében véve a családok 53 százalékában a nők viszik hátukon a háztartást, ők a családfenntartók. Ez az arány elsősorban a korán megözvegyült és nyugdíjkorban lévő egyedülálló asszonyoknak köszönhető. Ukrajnában ugyanis a gyengébb nemhez tartozók átlag 10 évvel tovább élnek, mint a teremtés koronái.

Forrás: