Kellemetlen meglepetés vár az ukrán nyugdíjasokra

Mint arról a hvylya.net beszámol, az ukrajnai nyugdíjreform sokak számára tartogat kellemetlenségeket.

A tájékoztató szerint azok számára hoz kellemetlenségeket a reformfolyamat, akik 1968 után születtek. Elemzők szerint ők kénytelenek lesznek a tervezettnél későbbre halasztani a nyugállományba vonulást. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a július elsejétől megemelt szociális juttatásokkal csak az érintett állampolgárok alig 30 százaléka járt jól. Az addig is magas juttatásokban részesülők jártak a legjobban, hisz az ő jövedelmük nőtt a legnagyobb mértékben. A minimális nyugdíj tízszeresével büszkélkedők havonta 740 hrivnyával kapnak többet, mint korábban.
Viktor Kolbun az országos Nyugdíjalap korábbi helyettes vezetője elmondta, az 1968-at követő években születettek balszerencsések, mivel hiába volt munkahelyük a múlt század kilencvenes és a második évezred első éveiben, azok az esztendők nem fognak legális munkaviszonynak számítani. Ezért nem lesz meg a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjba vonuláshoz szükséges munkaviszonyuk. Ők kénytelenek lesznek átlag három-öt évvel tovább dolgozni, hogy megkapják a minimális nyugellátást. Ebből kifolyólag tíz év múlva jóval kevesebb lesz a nyugdíjas és a nyugdíjak is sokkal lassabban fognak nőni.
A Nyugdíjalap adatai szerint jelenleg a nyugdíjak középösszege 3 354 hrivnya. A minimális ennél kétszerte kisebb, a maximális viszont a közepes ötszöröse. 2020 júliusától az ukrajnai nyugdíjasok mintegy fele két és háromezer hrivnya közötti nyugdíjjal rendelkezik.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!