Gyorsan és sokat esett a dollár értéke

A történelmi jelentőségű Európai Uniós megállapodás komoly euró erősödést hozott az elmúlt héten a nemzetközi devizapiacon is. Így a dollár fokozatosan egyre többet veszített az értékéből az euróval szemben, mígnem a – két éve nem látott – 1,17-es szintre ugrott az EUR USD árfolyam. A hónap elején még csak a 1,12 körül mozgott de már a gazdasági mentőcsomag hírére erősödni kezdett az euró.

A covid járvány kitörésekor  még hároméves mélyponton állt az euró-dollár. A grafikont nézve az látszik, hogy a mélypontról kilőtt. Az euró erősödését a piacok és a befektetők bizalma teszi lehetővé az ÁrfolyamTudós.hu elemzése szerint. A dollár gyengülését régóta vizionálja sok elemző. A koronavírus amerikai pusztítása is erősíti ezt a trendet.

A koronavírus-járvány kirobbanásakor a tőzsdei eladási hullámban a befektetők a dollárba menekültek. A tartalékdeviza szerepét betöltő amerikai dollárnak ilyen esetekben funkciója is ez a szerep, hiszen biztonságos menedékként szokott szolgálni a tőkepiacon. Márciusban ennek hatására három és fél éves csúcsra erősödött a dollár az euróval szemben is.

Azonban ahogy az az adatokból is látszik az Egyesült Államokban nagyon nagy pusztítást okoz a járvány, szinte a megbetegedések számával arányosan kezdett gyengélkedni a dollár. A dollár teljesítményét mérő dollárindex az elmúlt hónapban nagyot zuhant, erre 2011 áprilisa óta nem volt példa. Az Egyesült Államokat a világ többi részéhez képest is súlyosan sújtja a járványügyi helyzet. Ennek következtében a gazdasági károk is jelentősek és a kilábalás is gyengébb lehet. A gazdaság élénkítését elősegítő költségvetési politika hatására az amerikai államadósság rohamos léptékben növekszik és ez is okot szolgáltat a dollárral szembeni pesszimizmusra.

A hó eleje óta a dollár lényegében 4,9 százalékot gyengült az euróval szemben. Elképzelhető, hogy az Európai Unió gazdasága hamarabb áll talpra a járvány okozta sokkból, mint az amerikai.

Hamarosan nyilvánosságra kerülnek a második negyedéves európai GDP adatok amelyek a két deviza viszonyát meghatározzák az elkövetkező időszakban.

Ezzel együtt a forint is nagyot erősödött, a dollár forint árfolyam jelenleg a 295 – 296 körüli szinten mozog. A gyengülő forint a dollárral szemben rekordszinten április elején járt, amikor egy dollár értéke a 338 forintot is meghaladta.

Komoly erősödést produkált a forint az euróval szemben is az elmúlt héten. Egészen 345-ig erősödött a magyar deviza, ezt a szinten azonban nem sikerült áttörni.

Forrás:
Fizetett tartalom!