Kormányinfó: bejelentések a járványügyi intézkedésekről

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-helyzettel kapcsolatos intézkedéseken – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szavai szerint erre a pandémia második hullámának megelőzése céljából van szükség, és hogy szeptemberben megindulhasson rendben az oktatás. Hozzátette: hazánkban továbbra is stagnál az új Covid-19 fertőzések – egyébként alacsony – száma, míg a legtöbb európai országban romlott helyzet.

Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt, hogy Magyarország sokkal hatékonyabban kezelte a járványt, mint Spanyolország vagy Belgium. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint itthon a vírushelyzet stagnál, viszont Európa legtöbb országában a járványhelyzet romlott.

Gulyás szerint Nyugat-Európában is romlik a helyzet, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban is nőttek az esetszámok. A jó hír, hogy Horvátországban is nőtt az esetszám sokáig, ám az elmúlt 9 napban csökkent.

Ebből az következik, hogy a jelenlegi keretek között tudjuk tartani a fertőzésszámok stagnálását itthon.

Az operatív törzs véleménye alapján a kormány úgy ítéli meg, a szabályváltoztatás kockázatos lenne. A cél, hogy szeptember 1-el megfékezzék a járvány második hullámát, és el tudják kezdeni a tanévet. A miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos a védőtávolság megtartása és a maszkviselés.

Az országok besorolását péntekenként teszik közzé, amennyiben van változás azt közzéteszik.

HOGYAN ZAJLIK A BELÉPTETÉS MAGYARORSZÁGRA A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK?

Változnak a sárga vagy piros kategóriába sorolt, azaz járványügyileg kockázatosnak tekintett országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok augusztus 1-től. Innentől fogva ugyanis már nem az állam állja a visszaérkezők tesztelésének költségét. Gulyás Gergely még július 12-én jelentette be a szigorításokkal együtt, hogy bő két hétig átvállalják a tesztek árát, tekintettel a már korábban befizetett utakra.

Forrás:
atv/Infostart/Portfolio