Augusztus 1-től drágul a gáz Ukrajnában

Augusztus első napjától emelkedni kezd a földgáz fogyasztói ára. A hvylya.net tájékoztatója szerint ennek elsősorban az az oka, hogy megszűnt az energiahordozó árszabályozása.

Az információ szerint a augusztus 1-től a lakossági fogyasztók maguk választhatják meg a szolgáltató céget. Ezek havi és éves leosztású tarifatervezetekkel állnak a lakosság szolgálatára, közölte Makszim Rabinovics a Naftogaz Ukraini igazgatója az Energy Club fórumán. Itt elhangzott az is, hogy a fogyasztói ár emelésére kihatással van a gáz nemzetközi piaca, amelyen drágulásnak indult az energiahordozó. Ennek hatására a Naftogaz 7 százalékos áremelést hajt végre.

Mi vár az ukrajnai fogyasztókra? Nos, mint közölték a szakemberek a piac és az alacsony ár két összeférhetetlen dolog.

Ha most 2,7 és 4,1 ezer hrivnya között van ezer köbméter gáz ára, az a fűtési szezonra 10 ezer hrivnyára nőhet.

Artem Scserbak az Ukrajnai Energetikai Börze képviselője szerint már az ősz folyamán számítani kell a gáz árának emelésére. Mint megjegyezte, nehéz jóslatokba bocsátkozni, de biztosra veszi, hogy 4-5 ezer hrivnya körül fog alakulni a gáz fogyasztói ára. Ennek alakulásába még a koronavírus miatti járványhelyzet is beleszól majd.

A portál megjegyzi, hogy a karantén idején minden ötödik háztartás adós maradt a gázszámla kiegyenlítésével, ami miatt a köztartozás meghaladta a 2 milliárd hrivnyát.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!