Ukrajnában módosult a szociális segélyezés rendje

Az ukrán kormány megváltoztatta a szociális juttatások odaítélésének és folyósításának szabályait. A hvylya.net tájékoztatója szerint augusztus 1-től a család anyagi helyzetének megállapításakor figyelembe veszik az állami rezsitámogatás összegét is.

A Miniszteri Kabinet 632. számú határozata már megjelent a kormány hivatalos honlapján. E szerint a háztartások jövedelmének megállapítása során figyelembe veszik a nettó munkabért, a nyugdíjat, a katonáknak járó segélyt, az ösztöndíjat (kivéve az árvák és gyámok nélkülieknek járó támogatást), a munkanélküli segélyt, a szociális biztosítási alaptól származó juttatásokat, a külföldről érkező pénzátutalásokat és az állami szubvenciót.

Mostantól változik az egyedülálló anyáknak járó segélyek folyósításának szabályai. Nem kaphatnak állami támogatást, akiknek családjában 18. életévét betöltött, ám sehol nem tanuló és állandó munkahellyel nem rendelkező gyerek van. Az sem részesülhet állami segélyben, akinek van még egy lakása és egy 15 évnél nem öregebb gépkocsija. Megfosztják a segélytől azokat is, akik az utóbbi 12 hónap során 50 ezer hrivnya értéket meghaladó ingatlant vásárolt, vagy ennyit, illetve ennél többet költött lakása tatarozására.

Ha az egyedülálló anya valamelyik gyermeke eléri a nagykorúságot és ezt követő hat hónap alatt nem helyezkedik el, az anya elveszíti az addigi állami támogatás 50 százalékát. Ha a gyerek egy év alatt sem talál munkahelyet, a segély 75 százalékát veszik el tőle.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<