A KMKSZ átgondolatlannak tartja az ukrán egészségügyi hatóság lépéseit

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában.

Ez a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, s jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak.

A KMKSZ nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mihamarabb vizsgálják felül ezt a döntést, s a járványügyi helyzet becslésénél olyan nemzetközileg is elfogadott tényezőket vegyenek figyelembe, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére.

Az átmeneti időszakban is fontosnak tartjuk a kölcsönösség elvének betartását, a határtól számított harminc km-es övezetben való karanténmentes közlekedés lehetőség biztosítását ukrán részről is.

AZ UKRAJNÁBA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁS HATÁLYOS SZABÁLYAI!

Ukrajnába minden külföldi állampolgár beutazhat, de 2020. 08. 01-től változtak az ország besorolási kategóriák – tudatta Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közösségi oldalán! A beutazás feltétele, az érvényes útiokmányok és egyéb feltételek (ld. országok listája) mellett, hogy olyan egészségbiztosítással rendelkezzenek, amely fedezi egy esetleges koronavírus fertőzés valamennyi (kezelési, elkülönítési, stb.) költségét.

Forrás:
kmksz.com.ua

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!