Egyházi segítséggel aktivizálódnak az oroszbarát szervezetek Ukrajnában

Az Ukrán Belső Hírszerzés (SZVR) vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajnában, az Orosz Pravoszláv Egyház (a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház) szárnyai alatt oroszbarát paramilitáris csoportok tevékenykednek – írja a KISZó.

A veszélyre Valerij Kondratyuk a zn.ua-nak írt elemzésében utalt. Kifejtette, olyan oroszbarát félkatonai szervezetekről van szó, melyek helyi szinteken igyekeznek átvenni a rendőrség funkcióit. Ilyen esetekre többek között Kijev,Vinnica, és Zaporizzsja megyében volt példa.

„A Kreml országunkra gyakorolt nyomásának egyik formája az orosz pravoszáv egyházi eszmék terjesztése. Az orosz szakszolgálatoknak megvannak a módszereik, melyekkel nyomást gyakorolnak a vallási szférára. Az Orosz Pravoszláv Egyházat egyidejűleg használják mint „kemény” (olyan tiltakozó akciók inspirálása, melyek könnyen átmehetnek a jogvédő szervekkel való összeütközésekbe), és mint „puha” (a hívek elméjére gyakorolt hatás) erőt” – fogalmazott a belső hírszerzés vezetője.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!