Újabb bizonyíték az orosz katonák jelenlétére Kelet-Ukrajnában

Moszkva folyamatosan tagadja, hogy orosz reguláris erők is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban, holott korábban is egyértelmű bizonyítékok szóltak az orosz hazugságok ellen. A BBC orosz nyelvű szolgálatának munkatársai olyan orosz katonák sírjait találták meg, akik a Donyec-medencei harcokban haltak meg, ez is ellentmond a Kreml hivatalos álláspontjának

A BBC pénteken hozta nyilvánosságra a leleplező cikket. Moszkva közelében Szoncehorszk temetőjében nyugszik Szergej Szuszlov százados, az Orosz Föderáció különleges erőinek tisztje, aki még életében megkapta a Krím visszacsatolásáért járó kitüntetést, és a Bátorság érdemérmet, posztumusz a Bátorság Rend Lovagjává választották. Hogy pontosan hol halt meg a százados azt nem tudni, mindössze csak egy dátum szerepel a síremlékén: 2014. június 14. Épp akkor folytak véres csaták a felkelők és az ukrán hadsereg katonái között Mariupol térségében.

Szergej Fedcsikov és Vadim Vaszilevszkij ugyan abban az évben hunyt el mint Szuszlov, csak egyikük júliusban, a másik augusztusban, minden jel arra utal, hogy a luhanszki reptérnél zajló csatában eshettek el. A BBC újságíróinak információi szerint az orosz katonák a Vágner nevű zsoldosalakulat tagjai voltak, amit Vlagyimir Putyin barátja, Jevgen Prihozsin üzletember hívott életre.

Nemrég a katonák sírjának közelébe megjelent egy a lokalizált katonai konfliktusokban elesett katonáknak emléket állító emlékmű. Az egyik ilyen emléktáblán Jevgen Trundajev százados neve szerepel, aki 2014. október 15-én hunyt el. Trundajev halála kapcsán az orosz titkosszolgálat az FSZB bosszút forralt. Az Ukrán Biztonsági Szlogálat vizsgálat megállította, hogy az oroszok egy beszervezték a Nemzeti Gárda egyik korábbi katonáját.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!