Ukrajnában rosszul alakul a dinnyeszezon

Ukrajnában most van csúcsidény a dinnye piacán. Ilyenkor általában a gyümölcs fogyasztói árának jelentős esése történik. Az idei szezon azonban más, mint az előzőek, írja az agrarii-razom.com.ua.

A portál szerint az ukrán dinnye a választék és a kínálat bővülése révén most is olcsóbb lett, ám ez enyhe vigasz, ha összevetjük a jelenlegi árát a múlt évivel. A szezonális árváltozás ellenére a dinnye most háromszor annyiba kerül, mint 2019 augusztusában.

Az Ukrajnai Gyümölcstermesztők Egyesületének adatai szerint jelenleg a dinnye kilónkénti nagykereskedelmi ára 4 és 6 hrivnya között mozog. Egy évvel korábban ugyanezért 1,5 és 2 hrivnya közötti összeget kértek. A termelők a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva srófolták fel az áraikat.

Állításuk szerint a szokatlanul száraz és hűvös május, amikor éjszakánként fagypont közeli hőmérsékletek voltak a termővidéken. Majd a hasonló júniusi időjárás késleltette a gyümölcs érését, rontva annak minőségét és a termés mennyiségét. Az időjárás okozta veszteségek miatt az utóbbi öt év legrosszabb dinnyetermését könyvelhetik el az ukrán gazdák. E miatt az ellátás is akadozik, áll a portál tájékoztatójában.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!