“Még várni kell Orbán kijevi látogatására”

Orbán Viktor ukrajnai látogatására akkor kerülhet sor, amikor teljesülnek a vonatkozó megállapodásban megállapított feltételek, amelyeket Szijjártó Péterrel közösen dolgoztunk ki – válaszolta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Glavkom-nak adott terjedelmes interjúban arra a kérdésre, hol tartanak a magyar miniszterelnök rég várt ukrajnai vizitjének az előkészületei.

Az ukrán politikus elmondta: a megállapodás arról szólt, hogy összeül a három ukrán-magyar vegyes bizottság, amelyeken elkészítik annak a memorandumnak a szövegét, amely megalapozza Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.

Kuleba kijelentette: Eddig két pont teljesült a megállapodásból,

  • ismét összeült a magyar–ukrán gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi vegyes bizottság
  • valamint Budapesten találkoztak a Nemzeti Kisebbségek Jogainak Biztosításával Foglalkozó Kisebbségi Vegyes Bizottság ukrán és magyar társelnökei.

„Viszont még nem tartotta meg ülését az oktatási kérdésekkel foglalkozó vegyes bizottság. Nyilvánvalóan ez a legbonyolultabb kérdés. Amennyiben ez megtörténik elfogadásra kerülhet a memorandum szövege. Azon dolgoztunk, hogy már júliusban megejtsük az Orbán vizitet, de úgy fest erre még várni kell„

– közölte Kuleba, hozzátette

“Az Ukrajna és Magyarország közötti vitás kérdések közül az oktatás a legérzékenyebb téma mindkét ország számára. Ukrajna teljesítette a Velencei Bizottság minden ajánlását, amit a magyarok szorgalmaztak az oktatási törvény kapcsán”

– fogalmazott az ukrán külügyminiszter, hozzátette most már a diplomáciai nüanszokon múlik a helyzet rendezése.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna hajlandó-e 2023-nál még későbbre kitolni az oktatási törvény nyelvi cikkelyének bevezetését, azt válaszolta a diplomata, hogy

nem ugyanis állítása szerint Ukrajna minden ajánlást teljesített.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!