Új dunai határátkelő nyílik Ukrajna és Románia között

A majd üzembe álló kompot gyalogosok, személyautók és áruszállító járművek vehetik majd igénybe, írja a Korrespondent.net.

Augusztus 5-én, szerdán hivatalosan is megerősítette a román külügyminisztérium, hogy elkezdődött az Orlovka és Isakcha közötti dunai komp-átkelőhely építése. A két ország közötti kompközlekedést teszt jelleggel 2019 szeptemberében indították el. Egyelőre csak áruszállító járművek vehetik igénybe a kompot.

A tervek szerint az Orlovka–Isakcha komp-átkelőhely közvetlen kijáratot biztosít az odesszai régió déli részéről az Európai Unióba. Ennek a projektnek köszönhetően az út 200 km-rel lerövidül, és a rakomány elvámolási ideje 10-12 órával csökken. A határátlépés teljes megnyitása azután várható, hogy a román vám- és határvédelmi szervek felkészülnek a járművek és az utazók fogadására. Várhatóan négy komp közlekedik majd a két ország között
Az átkelőt a Duna legszűkebb részén építették, a folyó szélessége itt nem haladja meg a 900 métert. A projekt költsége 12 millió euró, amit két magánvállalat finanszíroz.

Forrás:
korrespondent/KÁRPÁTHÍR, Fotó illusztráció

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<