Kétséges az UMDSZ-KMKSZ együttműködése a választásokon !!!

Zubánics László, az UMDSZ elnöke részletes és terjedelmes írásban ecseteli, hogy miért nem lehet sikeres az őszi helyhatósági választás amennyiben a két kárpátaljai magyar érdekszervezet külön-külön indul – olvashatjuk a KISZó-n.

Az UMDSZ elnökségének az az álláspontja, hogy a kárpátaljai magyarság, mint nemzeti közösség csak akkor jöhet ki győztesként ebből a politikai küzdelemből, ha a választások minden szintjén közös jelölteket indítunk/támogatunk – szögezi le Zubánincs.

A közelmúltban az UMDSZ által letett teljes körű választási együttműködési javaslatra a TV21 Ungvár adásában dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az alábbi kommentárt adta:

„Az elmúlt választásokon a két szervezet megegyezett–, ezt a KMKSZ kezdeményezte, hogy legyen egy ilyen megegyezés –, és megyei szinten közös listát indítottunk, és a mi ajánlatunk továbbra is az, ami a múltkor volt: megyei közös lista, ott, ahol a magyarság aránya olyan, hogy kétséges, a magyar pártok bejutása, ott is készek vagyunk az együttműködésre és közös lista állítására. Azonban a véleményünk abban tér el, hogy ott, ahol a magyarság abszolút többségben van, ott – a mi véleményünk szerint – külön kell indulni. Ennek az az oka, hogy így – a mi véleményünk szerint – több képviselőt lehet bejuttatni a tanácsokba, mint, hogy ha együttesen indulunk, hiszen két listára több ember fér fel, mint egy listára.”

A fenti gondolatokból kiindulva az UMDSZ elnöke megállapítja, hogy a magyarság abszolút többséget kizárólag néhány kistérség szintjén alkot,

járási szinteken a nemzetiségi arányok mindenütt siralmasak, a Munkácsi, Huszti, Técsői és Rahói járásokban pedig még statisztikai esély sincs arra, hogy a magyar szervezetek külön-külön, vagy akár együtt elérjék a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Az emlegetett – 2015. szeptember 5-én aláírt választási együttműködési megállapodás 2.1 pontja a megyei választásokkal foglalkozott, 2.2. pontja pedig a helyi együttműködéseket szabályozta az alábbiak szerint: „A Felek a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy valamennyi magyarlakta közigazgatási egységben választási együttműködés jöjjön létre. Ennek megvalósítása érdekében záros határidőn belül a helyi szervezetek között egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek. A megállapodást követően a választási együttműködés keretében a Felek paritásos és/vagy nem paritásos alapon jelölteket állítanak, amelyre az adott régióban listát állító Fél felvesz a listájára”. Ez az egyeztetés ott vezetett sikerre és lett közös pártlista az eredmény, ahol ebben az időszakban a legnagyobb szükség mutatkozott: Ungváron, Beregszászon és Técsőn.

Bár ezt a tényt mély (el)hallgatás övezi, mindenképpen érdemes rögzíteni, hogy Ungváron a KMKSZ-UMP, Beregszászon és Técsőn pedig az UMDP listájára a megfelelő tárgyalásokat követően (nem paritásos alapon) felkerültek a másik szervezet által delegált képviselőjelöltek.

Amennyiben a KMKSZ-nek más az érdeke, akkor mondja meg… Ha személyi ambíciókat és „pozíciókat” kergetünk, akkor mindenki külön-külön indul és a magyar közösség veszíteni fog! Megjegyzem, ebben a versenyfutásban a megyei tanácsi mandátumok pedig csak annyit érnek, mint magyar ember pörge kalapján az árvalányhaj – puszta dísz!

A részletes elemzés az UMDSZ elnökétől ITT olvasható.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!