Milyen egy jó online marketing szakértő?

Sok ember mikor egy vállalkozás indításába kezd, készíttet magának egy weboldalt. Várja-várja az eredményeket, de azok valamiért csak nem akarnak jönni. Ilyenkor felmerülhet az emberben a teljesen jogos kérdés: mi lehet a probléma? Már költöttünk a weboldalra, webáruházra, vagy netán mi magunk készítettük el azt, de nincsenek eredmények. Nincsenek megrendelők, de talán még látogatók sem.

Az igazság az, hogy ahhoz, hogy egy weboldal vagy webáruház jó helyezést érjen el a keresőben, több munkára van szükség. Szintén szakértelmet igényel annak a meggondolása és kivitelezése, hogy egy weboldal hogyan fog bevételeket is teremteni? Hiszen attól még hogy sok a látogató, nem feltétlenül lesznek megrendelőink, vagy leszünk elég meggyőzőek. A problémáinkra egy olyan személy adhat választ, aki minkét területhez ért: az ügyfelek megkereséséhez, és azok szerzéséhez, valamint azok vásárlókká való tételéhez is.

Sok ember-köztük jómagam is-kicsit szkeptikusan tekintettem eleinte erre a szakmára, viszont jóval nagyobb odafigyelést és szakértelmet igényel, mint elsőre hihetnénk. Manapság rengeteg online marketing eszköz létezik: a SEO másnéven keresőoptimalizálás, AdWords, a közösségi média, ebbe bele értve a fizetett hirdetéseket is, valamint az e-mail marketing.

A legelső lépés mindig az, hogy ki kell választani, hogy milyen online marketing eszköz lenne az ideális. Ez már önmagában véve sokkal bonyolultabb feladat, mint gondolnánk, ugyanis szükség van arra, hogy a marketinges ismerje a pontos tevékenységünket, célunkat, és a célcsoportunkat. A leggyakrabban használt eszközök a Google Ads, és a SEO. Mindkettő a Google elvásásairól szól.

A SEO (keresőoptimalizálás) lényege, hogy a weboldalt megfelelő szakértelemmel és a Google elvárásait ismerve a Google találati listáján egy jó helyre juttatjuk el. Ez esetben fizetnünk nem kell a Google számára: ha mi magunk végezzük, akkor a rászánt időre lesz szükség. Ez egy igen lassú, de rendszerint megtérülő folyamat: vannak hazai magyar vállalkozások, akik hirdetési kampányokat megspórolva havi milliós összegeket keresnek meg azzal, hogy folyamatosan a kereső élén vannak a SEO révén. A munka során fontos a linkek kihelyezése, a kulcsszókutatás, de ami a leglényegesebb: a közös együttműködés. Alapvetően olyan cégeknek ajánlott, akik tudnak egy picit várni azzal, hogy a keresőben feltűnjenek, viszont hosszabb távon jobban szeretnének járni. A keresőoptimalizálás leggyakoribb formája az úgynevezett havidíjas keresőoptimalizálás, aminek a során nem csupán a weboldal kerül előrébb a találati listán: annak tulajdonosa elsajátítja a SEO fortélyait.

Az AdWords lényege, hogy valaki bizonyos összeget fizet a Google számára azért, hogy a kereső élére kerüljön. Egy bizonyos összeget rá lehet tenni az AdWords felületére, és meg kell kérni egy PPC szakértőt, hogy a kampányt indítsa el. Ekkor a kampány elindul, és a weboldalunk automatikusan az első oldalra kerül, vagy talán az első helyre-akár még akkor is, ha az csupán tegnap készült el véglegesen. Az Ads kampány kezelés gyakorlatot igényel: egy kezdőbb, vagy egy hozzá nem értő személy gyorsan elherdálhatja a rászánt összeget, de egy kis gyakorlattal mindez megelőzhető. Nekünk például vannak ügyfeleink, akik évek óta élnek ezzel az eszközzel, és megéri nekik: folyamatosan profitálnak belőle.

Amennyiben szeretnénk mi magunk is egy picit az online marketing világáról tanulni, akkor minden lehetőség előttünk áll: kiváló szakmai cikkek vannak angolul például az Oberlo, és HubSpot oldalán. Itt Magyarországon talán a Gremmédia blogját emelnénk ki.

Amennyiben weboldalt készítettünk, mindenképp érdemes lehet azon elgondolkodnunk, hogy valamilyen online marketing eszközhöz nyúljunk. Sokszor többe kerül a hirdetési kampányok menedzselése, vagy a keresőoptimalizálás, mint egy oldal elkészítése, viszont busásan megtérül a befektetés a legtöbb esetben.

 

Forrás:
Fizetett tartalom!

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!