Fehérorosz elnökválasztás – Kijev elítélte az állami erőszakot

Elítélte a fehéroroszországi ellenzéki tüntetők ellen elkövetett állami erőszakot az ukrán külügyminisztérium szerdán, valamint a fogva tartottak szabadon bocsátásra szólított fel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy rádióinterjúban, amelyből szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett, közölte:

Ukrajnában “elidegeníthetetlen jog a békés tiltakozás”, amely része a társadalmi és politikai életnek.

“E téren nekünk már bő tapasztalatunk van, és kimondhatjuk, hogy a párbeszéd hiánya a szembenállás súlyosbodásához vezet, ami gyengíti az országot, ezt pedig külső szereplők használják ki” – mutatott rá.

Kuleba szavai szerint Oroszország érdekelt abban, hogy gyengítse Fehéroroszországot. Azt üzente ezért Minszknek, “lépjen mielőbb a párbeszéd útjára, és találja meg a társadalmi egyensúlyt, hogy megőrizze Fehéroroszországot erősnek, szuverénnek és függetlennek”.
Arra a kérdésre, hogy miként értékeli a választások eredményeit, a külügyminiszter így válaszolt: “Ukrajna még nem adott hivatalos értékelést a választásokról, egyelőre szoros figyelemmel követi a helyzetet”.

Az ukrán főügyészség szerdán sajtóközleményben tudatta, hogy elküldte a hivatalos kérvényt Minszknek annak a 28 őrizetbe vett személynek a kiadatására, akit Ukrajna a Donyec-medencei harcokban a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok oldalán való részvétellel gyanúsít.

A 28 közül kilenc ukrán állampolgár, a közlemény szerint az illetékes kijevi bíróság már meggyanúsította őket terrorszervezetben való részvétellel és elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Fehéroroszágban július 29-én hozták nyilvánosságra, hogy 33 olyan külföldit vettek őrizetbe, akik a Wagner-csoport elnevezésű orosz magán zsoldoshadsereg tagjai. A minszki hatóságok gyanúja szerint azért érkeztek Fehéroroszországba, hogy destabilizálják a helyzetet az augusztus 9-én tartott elnökválasztás előtt.

Az őrizetbe vettek Oroszországból érkeztek, és egy Minszk környéki szanatóriumban szálltak meg, a fehérorosz hatóságok ott vették őrizetbe őket. Korábbi sajtóhírek szerint a férfiak orosz turistákra nem jellemző magaviseletükkel és egyforma terepszínű gyakorlóruhájukkal keltettek gyanút. Közülük az ukrán hatóságok 28-ról úgy tudják, hogy korábban a Donyec-medencében harcoltak.

Forrás:
MTI-Magyar Távirati Iroda

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!