Nem engedték be Ukrajnába Potápi Árpád János államtitkárt

Szeptember 3-án hivatalosan is átadták a pedagógusoknak és a gyerekeknek a belülről teljesen megújult Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolát. A megyeszékhely magyar iskolájának felújítása a 2017-ben a magyar kormány által meghirdetett Kárpátaljai magyar bázisiskolák felújításának támogatása program keretén belül valósult meg. A nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépés, hogy a teljes egészében a magyar állam által finanszírozott beruházás átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt – számolt be a Kárpátalja hetilap.

Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki megjegyezte:

„Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alaklomra, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra”

– magyarázta el a helyzetet a magyar diplomata, majd tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jókívánságait.

A KMKSZ elnöke bejelentette, hogy megérkezett a támogatás Magyarországról a bázisiskola-program folytatására, amelynek köszönhetően hamarosan szinte minden jelentős magyar iskola megújul vidékünkön. Rossz hírnek nevezte, hogy sajnos az ukrán–magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. Ennek tudható be, hogy ma nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki nemzetpolitikai államtitkárként felügyeli ezt a programot.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<