Putyin és Lukasenko is elégedett az orosz-belarusz csúcstalálkozóval

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök arra kérte orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint minapi találkozójukon, HOGY KÉSZÍTSE FEL CSAPATAIT ARRA AZ ESETRE, HA KATONAI ERŐVEL KELL ELLENÁLLNIUK EGY ESETLEGES AGRESSZIÓNAK – olvashatjuk az index.hu beszámolójában.

Lukasenko ezzel amiatt hozakodott elő, hogy a lemondatására indult ellenzéki tüntetések kezdete óta a NATO hadgyakorlatot tartott Fehérorosz ország közelében.

Vlagyimir Putyin a megbeszélések után mindössze annyit mondott a sajtónak, hogy Moszkva elkötelezettje a Minszkkel kötött együttműködési megállapodásoknak, egyebek mellett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén és a Szövetségi Államon belül. Ez a fajta szövetség pedig katonai szakértők szerint azt jelenti, hogy Oroszország saját külső határának tekinti a belorusz határt, vagyis annak védelmét is kötelezőnek érzi magára nézve. A belső helyzetbe ugyanakkor hivatalosan nem kíván beleszólni.

A hazájukban kialakult helyzetet a fehérorosz oknak maguknak kell tárgyalások útján megoldaniuk, külföldről érkező súgás nélkül.

Putyin kijelentésének mindenesetre ellentmondani látszik, hogy közben megkezdődtek az orosz hadgyakorlatok Fehéroroszország területén. Igaz, az oktatómanőverek végén – amiről persze nem lehet tudni, mikor lesz – az ígéretek szerint az orosz csapatokat vissza fogják vonni Fehéroroszországból.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte a csúcstalálkozó után, hogy feloszlatják a két ország közös határán állomásozó haderőt.

Putyin és Lukasenko megállapodott, hogy az orosz elnök feloszlatja a rendvédelmi erőkből álló tartalékot, amelyet fehérorosz hivatali partnere kérésére hozott létre a szomszédos ország határán, és az abban részt vevő egységeket visszavezényli állandó állomáshelyükre.

Kijev, 2020. szeptember 14. Tüntetők a kijevi parlament előtt

Arról állítólag nem esett szó, hogy orosz katonai bázis létesüljön Fehéroroszországban, viszont megállapodtak abban, hogy Moszkva másfél milliárd dollár állami hitelt nyújt Minszknek.

A fehérorosz fővárosban közben Lukasenko távollétében is folytatódtak a tüntetések. A tiltakozók parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását követelik, miután a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a Wagner Group elnevezésű orosz biztonsági magáncég zsoldosait Minszk közelében.

Sokan attól tartanak, hogy ha a megmozdulások továbbra is ilyen intenzitással folytatódnak, a hét évvel ezelőtti kijevi válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki. Így vélekedett maga az ukrán elnök is.

Forrás:
index.hu, Fotó: MTI / EPA

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!