Ukrán elnök: bekövetkezhet egy „Majdan” Fehéroroszországban

Elképzelhető Fehéroroszországban is egy az ukrajnaihoz hasonló nagy, Nyugat-barát tiltakozás kialakulása – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wiener Zeitung című osztrák lapnak keddi ausztriai hivatalos látogatása előtt. „Amennyiben az állam vonakodik párbeszédet folytatni a néppel, úgy Fehéroroszország könnyen belefuthat egy a Majdanhoz hasonló (helyzetbe)” – vélekedett Zelenszkij a Wiener Zeitung keddi számában megjelenő interjúban, a kijevi Függetlenség terén 2013-14-ben lezajlott, Ukrajnában hatalomváltáshoz vezető tüntetéssorozatra utalva.

„Mindenesetre fontos, hogy a fehéroroszok maguk dönthessenek a jövőjükről. E„gyetlen országnak sem szabad más országok belügyeibe beavatkoznia”

– mondta. Arra a kérdésre, hogy Fehéroroszország a jelenlegi helyzetben továbbra is betölthet-e közvetítő szerepet a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése ügyében Kijev és Moszkva között, Zelenszkij elismerte, hogy ezt egyelőre nem tudja. „Azt hiszem észszerű lenne kivárni, hogy újra stabilizálódjon a helyzet Fehéroroszországban. A minszki tárgyalásokat a koronavírus-járvány idején is folytattuk online keretek között, és a háromoldalú (Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló) összekötő csoport is tart távtalálkozókat, ami helyes” – mondta Zelenszkij.

Ausztria és Ukrajna viszonyát Zelenszkij szavai szerint nem homályosította el az az epizód, amikor Karin Kneissl szabadságpárti (FPÖ) volt külügyminiszter 2018-ban az esküvőjére is meghívta a Bécsbe látogató Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Azt az ügyet az esküvővel már el is felejtettem” – mondta az ukrán elnök az interjúban. Ausztria és Ukrajna mélyreható kapcsolatokat ápol egymással, s ez az ügy csak egy apró epizód volt, amely semmilyen negatív hatást nem gyakorolt viszonyukra.

„Háborúban állunk Kelet-Ukrajnában, és Ausztria támogatja Ukrajna területi integritásának megőrzését”

– hangsúlyozta Zelenszkij, azt is felemlegetve, hogy ő maga korábban is találkozott már Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) osztrák kancellárral, akivel jó a kapcsolata.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!