A haszid zsidó zarándokok miatt lezárták az egyik ukrán határátkelőt

Az ukrán Miniszteri Kabinet arról döntött szerdán, hogy ideiglenesen lezárják azt a fehérorosz-ukrán határátkelőt, ahol több száz haszid zsidó vesztegel – írja a Jevropejszka Pravda.

Kedden a belarusz határőrök átengedték a zarándokokat, azonban az ukrán kollégáik a koronavírus-járvány miatt már nem engedik, hogy folytassák Uman városába tartó zarándokutukat. A Miniszteri Kabinet szeptember 16-i ülésén arról döntött, hogy a kialakult helyzet miatt, ideiglenesen lezárják a Novi Jarolivicsi fehérorosz-ukrán határállomást.

A belügyminisztérium közölte, hogy a határátkelőn ragadt zarándokokat ivóvízzel, étellel és gyógyszerrel látták el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a zarándokok a zsidó újév, a rós hasána megünneplésére szerettek volna eljutni Umanyba, amely szeptember 18-án este kezdődik. Umanyban van eltemetve a bratslavi haszidizmus megalapítója, Tzaddik Nachman, sírja tömeges zarándokhellyé vált tanítása követői számára.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerdára a fehérorosz és az ukrán határ között már csaknem kétezer haszid zsidó rekedt, akik úgy értesültek, hogy az ukrán hatóságok beengedik majd őket az országba, ahol a közép-ukrajnai Uman városában készülnek megünnepelni a zsidó újévet, a rós hásánát.

Zömük Izraelből érkezett, és hallomásból úgy értesültek, hogy a fehérorosz-ukrán határ nyitva van.

Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint a fehérorosz vezetés néhány meggondolatlan kijelentésével szándékosan vagy akaratlanul, de táplálta ezeket a híreszteléseket.

Forrás:
eurointegration/KÁRPÁTHÍR

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!