Mit hozhat Ukrajna számára a helyhatósági választás?

Alig több, mint egy hónappal az ukrajnai helyhatósági választások előtt erőteljesen megy a találgatás, hogy mire készüljön az ország. Vajon megerősödik-e Ukrajna a választásokat követően, vagy épp ellenkezőleg, további romlásnak indul? A radiosvoboda.org írása szerint minden esetre egy politikai ciklus lezáró akkordja lesz.

A szerző, Viktor Kaszpruk független politológus szerint érdemes elemezni a meglévő helyzetet, amelyből kikövetkeztethető, mire kell számítani a továbbiakban. A közvélemény kutatások eredménye azt sugallja, hogy a Nép Szolgáinak van a legtöbb esélye a helyhatósági választások megnyerésére. Pillanatnyi 25,7 százalékos támogatottságukkal megelőzik a legnagyobb riválisokat, így a 16,7 százalékos Ellenzéki Platform – Az Életért és a 15,6 százalékot magáénak tudó Európai Szolidaritást. A kormánypárt annak dacára vezet a népszerűségi listán, hogy Volodimir Zelenszkij elnöklése totális csalódást hozott az ukránok többsége számára.
A nagy ellenfélnek számító Európai Szolidaritásnak a legnagyobb hátramozdítója maga a vezére Petro Porosenko. Az emberek döntő többsége úgy véli, hogy ez a párt csak egy projekt, amely a volt elnök politikai ambícióit szolgálja. Porosenko alacsony népszerűsége magával rántja a pártját is, amelyben csupa régi figurát, bukott politikusokat találni. Így hiába állnak elő konstruktív tervekkel, azok új arcok sorba állítása nélkül hitelteleneknek minősülnek.
A politológus szerint az októberi helyhatósági választások nem hoznak stabilitást Ukrajna számára. A Nép Szolgái győzelmük esetén hatalmi monopóliumhoz juthatnak, ami az ellenzéki erők ellenállását fokozhatja, és erőteljesen destabilizálja az ország belpolitikai és általános helyzetét. Tehát Viktor Kaszpruk szerint semmi jót nem tartogat Ukrajna számára a helyhatósági választás.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!