Nem dutyidili: akár drónokkal is szökhetnek a rabok a börtönökből

Egyre kifinomultabb szökési módszerektől tart az amerikai igazságügyi minisztérium egy jelentés szerint.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának legújabb jelentése szerint a szövetségi börtönőrök attól tartanak, hogy hamarosan olyan drónok jelenhetnek meg, amelyek képesek lesznek rabokat átemelni a börtönfalakon – adta hírül a The Verge.
A jelentés elsősorban azt vizsgálja, hogyan tudja a szövetségi büntetés-végrehajtás intézményrendszere csökkenteni a drónok általi fenyegetéseket. A jelentésben idézett tisztviselők szerint a legnagyobb problémát a drónok igénybevételével kapcsolatos bürokratikus teendők jelentik, amelyek nagyban akadályozzák, hogy a börtönök hatékonyan alkalmazzanak úgynevezett ellen drónokat a rabokat segítő drónokkal szemben.
„Megállapítottuk, hogy a börtönügyi szövetségi iroda jelentős és egyre növekvő kihívással néz szembe, amikor a létesítményeit védi a drónfenyegetésekkel szemben” – állítják a jelentés szerzői.
A drónokat eddig arra használták, hogy csempészárut szállítsanak a fogvatartottaknak, de már arra is használhatók, hogy felmérjék az adott intézményeket, szökési kísérleteket segítsenek elő vagy éppen robbanóanyagokat szállítsanak

– mutat rá a jelentés.
A drónok csempészetre való felhasználása egyre gyakoribb: 2018-ban 23 esetet, 2019-ben pedig 57 esetet jelentettek a szövetségi börtönökből, de vélhetően ennél jóval több alkalommal vettek igénybe drónokat a rabok. A jelentés ismertet egy esetet is a drónokkal történő csempészetre, amely során húsz darab mobiltelefont, huszonhárom fiolányi kábítószert, többtucatnyi fecskendőt, dohányt és más csempészárut foglaltak le egyetlen drónnal szállított csomag kapcsán.
Terroristák támadásától is tartanak
A szövetségi börtönökben azonban egyre inkább attól tartanak, hogy kereskedelmi célokra használt drónokat szerelhetnek fel robbanóanyaggal, amelyekkel akár terroristák is megtámadhatják őket. Sőt, azt is lehetségesnek tartják, hogy a jövőben olyan drónok is lesznek, amelyek képesek lesznek egy-egy rab megszöktetésére úgy, hogy egész egyszerűen a levegőbe emelik őt.
Figyelembe véve az iparágat és szem előtt tartva az eddigi, drónnal összefüggésben jelentett börtönbéli eseteket, a drónok általi fenyegetés a szövetségi börtönrendszer létesítményeire nézve növekedni fog, ahogyan a dróntechnológia is tovább fejlődik.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<