Új szabályok szerint katonáskodhatnak az ukránok

A kijevi parlament első olvasatban rábólintott az elnök által jegyzett 3553 számú törvénytervezetre, amelynek célja a sorkötelesek nyilvántartásának tökéletesítése és a tartalékosok mozgósításának újszerűvé tétele, írja a yaizakon.com.ua.

A tervezet mellett 226 képviselő szavazott. Ezt az ukrán elnök még májusban terjesztette a parlament elé, de csak most került terítékre. Az egyik újdonság, amit a jogszabálytervezet tartalmaz, hogy a különlegesnek minősülő időszakokban behívhatják sorkatonai szolgálatra a tartalékosokat. A törvény szerint a katonáskodás ideje alatt biztosítják számukra a munkahelyi, az oktatási és a szociális garanciákat.

A másik lényeges része a tervezetnek a sorállományba és a hadkötelesek és a tartalékosok közé tartozók nyilvántartásának tökéletesítése, valamint a nyilvántartásokat kezelő szerv teljhatalommal történő felruházása.

Ezen kívül új bírságokat vezetnek be a hadkötelezettség ellen vétő sor- és hadkötelesek számára. Első alkalommal a vétkes 510 és 850 hrivnya pénzbírsággal sújtható, bűnismétlés esetén az összeg 1700 hrivnyára emelkedik. A mobilizációs parancs ellen vétő átlagpolgárokat 1700 – 3400 hrivnyás, a felelős beosztásúakat 5100 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal büntethetik.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!