Ezt kell tudni az új szavazólapról!

Új szisztéma szerint összeállított szavazólapot kapnak azok a választópolgárok, akik olyan városban vagy kistérségben élnek, ahol a szavazásra jogosultak száma meghaladja a 10 ezer főt. Más lesz a kinézete a járási és a megyei tanács képviselőjelöltjeit felsorakoztató szavazólapnak is .

Elég bonyolultra sikerült, ezért a KISZó elemeire bontva vette górcső alá a tartalmát.

  •  A dokumentum bal oldalán a párt és az általa indított listavezető neve szerepel. Mellette középen két kocka áll. A szimpatikus párt melletti első üres négyzetbe az X vagy a + (plusz) jel, a másodikba pedig a jobb oldalon felsorolt nevek egyikének sorszáma kerül.
  •  A szavazólapot érdemes vízszintesen olvasni. Először a pártot válasszuk ki, majd azután térjünk át a második négyzet kitöltésére. Ezt a jobb oldalon felsorolt jelöltek sorszámának beírásával tehetjük meg. Figyelmesen olvassuk el a listát, és a szabályoknak megfelelően voksoljunk. Az sem mindegy, hogyan írjuk be a számot. Ahhoz, hogy szavazatunk érvényes legyen, helyes formátumban kell megadni a jelölt neve mellett feltüntetett számot (például: nem 6, hanem 06; nem 1, hanem 01 stb.). Ehhez sablon vonalvezetés is a segítségünkre lesz (korábban a képeslapokon és postai borítékokon tüntették fel ily módon az irányítószámot).
  •  Amennyiben a választópolgár csak a pártra szavaz, ám jelöltet nem emel ki, úgy ez a voks is érvényes, és a párt támogatására szolgál.
  •  Hibás kitöltés esetén a választópolgárnak joga van írásos kérvényben a tévesen kitöltött szavazólap ellenében új cédulát igényelni a szavazólapot számára kiadó bizottsági tagtól.
Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!