Hétfői adatok: 876 új fertőzött, 3 halott Magyarországon

A koronavírus Magyarországon három krónikus beteggel végzett hétfőre virradóra. Az aktív fertőzöttek száma csaknem 14 ezer.

876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 3 krónikus beteg – olvasható a Koronavírus.gov.hu portálon. Ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő. Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 57 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A portál adatai szerint 26 750-en vannak hatósági házi karanténban, 626 021 laboratóriumi tesztet végeztek eddig Magyarországon.

A hétfői naptól új szabályok érvényesek: kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak a hétfői naptól 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, “lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet” – olvasható a portálon.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Az operatív törzs ezeken felül 186 intézményben döntött a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, amely 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintette.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!