Fokin: Ukrajnában a nyelv miatt tört ki a háború

Vitold Fokin, a háromoldalú béketárgyalások ukrán csoportjának helyettes vezetője kijelentette, a nyelv miatt tört ki a Donec medencében a háborús konfliktus, mert a regnáló hatalom nyelvpolitikája nem egyezik a lakosság döntő többségének véleményével, írja az obozrevatel.com.

A politikus egy rádió interjúban fejtette ki észrevételeit, amelyek szerint a nyelvtörvény ellent mond az alkotmánynak és az ukrán állampolgárok túlnyomó többsége ügyes-bajos dolgaik intézésekor is szívesebben használnák az orosz nyelvet, oroszul töltenék ki a hivatalos iratokat. Fokin szerint nincs ebben semmi rendkívüli és veszélyes.

A háborús konfliktus is abból kerekedett, hogy Janukovics idejében megengedték az anyanyelv szabadabb és szélesebb körű használatát, majd az új hatalom ezt villámgyorsan eltörölte. Most pedig az van, hogy az ukrán vezetők nem törődnek a nemzetközi véleménnyel, nem veszik figyelembe a Velencei Bizottság javaslatait, sem azt, hogy mit akar az ukrán lakosság döntő többsége. Pedig Ukrajnában az a valós helyzet, hogy a lakosság nagyobb része leginkább oroszul beszél.

Az új, az ukrán nyelvet minden téren erőltető nyelvtörvényt emberek fogadták el, akik nagyot hibáztak, mert ez a törvény teljességgel ellent mond az ország alkotmányának.

Forrás:
obozrevatel/KÁRPÁTHÍR

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!