3 millió eurós értékű segélyszállítmányt hozott Ungvárra Szijjártó Péter

Megérkezett Ungvárra Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar kormányzat által felajánlott 50 darab lélegeztetőgépet adott át a kárpátaljai kormányzóságnak. A budapesti diplomácia vezetője ukrán kollégája, Dmitro Kuleba meghívására érkezett Kárpátaljára, akit barátjának nevezett.

A 3 millió euró értékű adományt megköszönő Olekszij Petrov kormányzó fontosnak tartotta kiemelni a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzésének szükségességét. Elmondta, gyakorlatilag az összes kórháznak jut belőle.

Dmitro Kuleba ukrán tárcavezető szimbolikusnak nevezte, hogy Budapest és Kijev után Ungváron találkoznak. Nagyra értékelte a két szomszédos ország erőfeszítéseit a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Reményét fejezte ki, hogy sikerülhet más területeken is előrelépést elérniük.

Lehel László, az egészségügyi segélyszállítmányt célba juttató Ökumenikus Segélyszervezet vezetője elmondta, az 50 darab lélegeztetőgép mellett közel félmillió kesztyűt és orvosi védőruhákat is tartalmaz a szállítmány. Közölte azt is, nemcsak Kárpátalján, hanem másutt is segítenek, nemrég például Herszonba vittek támogatást. Megállapította, az ilyen jellegű segítségnyújtáshoz elengedhetetlen a felek közötti bizalmi légkör és a politikai szándék.

Kuleba: Nem változtatunk a kisebbség számára az oktatási törvényen

Miközben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter áttörésre számít Ukrán kollégájával való kárpátaljai találkozója során, Dmitro Kuleba ezzel ellentétesen nyilatkozott a találkozót megelőzően. A mukachevo.net közölte azt a videót, amelyen az ukrán külügyminiszter határozottan kijelentette, Ukrajna már minden olyan nemzetközi követelménynek eleget tett, amelyek az oktatási törvényben a kisebbségi nyelvekre vonatkozik.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!