Rohamosan csökken a torlódás az asztélyi határátkelőnél

Kedd reggel még 3 kilométer hosszú volt a sor az asztélyi közúti határátkelőhely kilépő oldalán, de délutánra szemmel láthatóan elkezdett apadni a torlódás – számolt be az aktuális helyzetről a Mukachevo.net.

A hírportál arra a következtetésre jutott, hogy ennek köze lehet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai kárpátaljai látogatásához. A beszámoló szerint szerda este határátkelő előtt mindössze néhány autó várakozott, a település elején felállított rendőrkordonnál már csak 30-40 kisbusz vesztegelt. Miközben a kocsisor az elmúlt napokban többször is elérte Beregszászt.

Hetek óta hosszú a várakozási idő az ukrán–magyar határátkelőkön. A határ menti településre az elmúlt két hétben komoly nyomás nehezedett, az utóbbi napokban kritikussá vált a helyzet. Beszámolók szerint voltak olyanok, akik napokat várakoztak, hogy átjussanak Magyarországra. Ez oda vezetett, hogy az utazók az út szélén raktak tüzet és itt kezdtek főzőcskézni. Egyesek a település boltjaiban szereztek be alkoholt, és itallal próbálták oldani a várakozásból keletkezett feszültséget. A várakozók egyre gyakrabban panaszkodtak az elementáris higiéniai viszonyok hiányára, se kellő számú kukák, sem mosdók a környéken, ami szeméthalmokat eredményezett, egyes beszámolók szerint a patkányok is megjelentek a környéken. Hogy enyhítsék a helyzetet az utóbbi napokban kukákat és mobil vécéket helyeztek ki.

A torlódás részben azért alakult ki, mert az Ukrán állampolgárok tranzitálás céljából kizárólag Záhony–Csap vagy az Asztély–Beregsurány határátkelőket használhatják. A magyar hatóságok magyarázta szerint, ukrán-magyar közúti határátkelőhelyeken tartósan fennálló hosszú sorok és várakozási idő azért alakult ki mert a Magyarországra belépni szándékozó ukrán és harmadik országbeli állampolgárok dokumentumai sok esetben nem felelnek meg a COVID 19 világjárvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezettet beutazási és tranzitálási korlátozó szabályoknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter meghívására ma Kárpátaljára érkezik Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A program szerint a tisztségviselők Ungvárra és Beregszászba látogatnak.

Forrás:
Mukachevo/KÁRPÁTHÍR

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!