Szijjártó az ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat

Az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Beregszászon, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével megbeszélésüket követően közösen tartottak.

Mint fogalmazott, az ukrán belügyekbe való beavatkozási szándék nélkül kéri a Kárpátalján élő magyarokat erre, mert ha ezt nem teszik, akkor elveszítik a lehetőségét annak, hogy befolyásuk legyen jövőjükre, közösségükre és lakóhelyük jövőjére.

A helyi önkormányzat vonatkozásában is arra kérte a magyar kisebbséghez tartozókat, “tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar jelöltek, vezetők és képviselők a következő időszakban az eddigiekhez hasonlóan dolgozhassanak a saját közösségeik jövője és fejlesztése érdekében”.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a magyar fél abban érdekelt, hogy Ukrajna és Magyarország között jószomszédi viszony alakuljon ki. “Mi a kárpátaljai magyarokra úgy tekintünk, mint olyan közösségre, amely összeköti Ukrajnát és Magyarországot, a magyar és az ukrán nemzetet. Minél erősebb a kárpátaljai magyar közösség, minél erősebb a kárpátaljai magyarok érdekképviselete, annál erősebb ez az összekötő kapocs a két nemzet és a két ország között” – hangsúlyozta.

Mai kárpátaljai látogatásáról egy rövid videó:

Sokkal jobb a szomszédokkal jóban lenni, mint rosszban. Rendezni kell az ukrán-magyar viszonyokat.

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. szeptember 23., szerda

Forrás:
MTI alapján

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!