Amerikai bombázok Ukrajna felett

Halászsasok húztak át az ukrán főváros légterén szeptember 23-án, szerdán, nem kis riadalmat okozva a kijevi lakosság körében.

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének két CV-22B „Osprey”, azaz „Halászsas” típusú billenőrotoros katonai konvertiplánja azzal a céllal érkezett Ukrajnába, hogy az ukrán hadsereg speciális alakulataival közösen gyakorlatozzanak. A nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat szeptember 17-től 24-ig tart.

A CV-22 Osprey a világon az egyetlen olyan repülőgép, amely képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben lebegésre és a vízszintes leszállásra, és egyben a turbómeghajtású repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, nagy hatótávolságú behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás.

A kijevi amerikai nagykövetség közleménye szerin a Halászsasok Kijev feletti repülésével egy időben Herszon, Zaporizzsja, Dnyipro, Poltava és Cserkaszi légterében az amerikai légierő Lockheed C-130 Hercules típusú katonai teherszállítóit lehetett látni. Ukrajna légterében amerikai B-52-es stratégiai bombázók is köröztek. A nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgépeket az ukrán légierő Szu-27 és MIG-29-es vadászbombázói kísérték.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!