Robbanásveszély Odessza közelében

Az ukrajnai kikötővárostól alig 50 kilométerre lévő Juzsnij teherkikötőjében hatalmas mennyiségű ammóniumnitrátot halmoztak fel a szabad ég alatt, potenciális robbanásveszélynek téve ki a környéket, áll a szabadeuropa.hu hírében.

A 37 fokos hőségben a szabad ég alatt hagyott nagy mennyiségű ammónium-nitrát keltett félelmet ebben az ukrán kikötőben. Olekszandr Csehninenko vegyi szakértő szerint a hőség komoly tűzveszélyt jelent a műtrágya és robbanószer készítésére is használt anyagnál. Már egy üvegcserép is gyújtóbombaként indíthatja be a vegyi anyag felrobbanását. A szakértő elmondta, a bejrúti robbanást, amely romba döntötte a várost és közel 200 ember életét követelte, ugyanez a vegyi anyag okozta.

Az ukrán kikötői hatóság szerint semmilyen veszély nem állt fenn, a tárolásnál nem sértették meg a biztonsági előírásokat. Az ammónium-nitrátot hőálló, a plusz 50 fokot is kibíró zsákokban és biztonságos raklapokon tárolták. A vegyi szakértő szerint azonban a kikötői hatóság durván megsértette a tárolásra vonatkozó biztonsági előírásokat, és csak a szerencsén múlott, hogy a szabálytalanul egymásra halmozott 12 ezer tonnányi vegyi anyag nem robbant fel.

Azóta az ammónium-nitrát szállítmány eltűnt a rakpartról.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!