Gondok vannak az ukrán tábori lelkészi törvénytervezettel

Az Ukrajnai Vallásszabadság Intézet szakemberei szerint komoly problémák merültek fel a tábori lelkészek munkáját szabályozó törvénytervezettel kapcsolatban, közli a risu.ua.

A portál írása szerint a 4148 számú törvénytervezetről van szó, amely értelmében a katonalelkész kizárólag munkavállalási engedéllyel és szerződéssel léphetne szolgálatba a hadsereg alakulatainál. A tábori lelkész az őrnagyi rangnak megfelelő bérezésben és a tisztikart megillető szociális juttatásokban részesülne, a szociális juttatások a lelkész családtagjait is megilletnék.

Az új jogszabályt kifogásolók szerint az alkotóik számos elemet átvettek a 2016-ban elfogadott és máig hatályban lévő katonai lelkészi törvényből, ám kiemeltek belőle több fontos és pozitív elemet. A fő hiányosságok között említik, hogy a tervezet nem tartalmazza a vallási felekezetek és a honvédelmi tárca közötti kapcsolatrendszer témakörét. Nem tartalmazza a tábori lelkészi szolgálatban részt vevők képzéséről szóló jogi kritériumokat, és teljesen elszakítja a katonalelkészeket az anyaegyházuktól. Gyakorlatilag a katonai egység parancsnokainak alárendelt sorkatonává avanzsálja a papokat.
Kifogásolják továbbá, hogy az új jogszabály megtiltaná az egyházaknak, hogy bármi módon beleszóljanak a tábori lelkészek tevékenységébe, valamint a katonai alakulatok belügyeibe.

A portál emlékeztet rá, hogy 2013-ban az Ukrajnai Egyházi Tanács a vallási felekezetekkel közösen kidolgozott egy saját törvénytervezetet a katonai lelkészi szolgálatról, ám ez máig nem került napirendre a törvényhozásban.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!